İTHİB İhracat Liderleri Ödül Töreni İhracatçılarımızın Yoğun İlgisiyle Gerçekleştirildi
29 Mart 2018
23 Mart 2018 tarihinde Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat ZEYBEKCİ’nin teşrifleri, Ak Parti Millet Vekilleri Sayın Şaban DİŞLİ ve Sayın Osman BOYRAZ, DEİK Başkanı Sayın Nail OLPAK, ASKON Başkanı Sayın Hasan Ali CESUR, MÜSİAD Başkanı Sayın Abdurrahman KAAN, TÜMSİAD Başkanı Sayın Yaşar DOĞAN, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Sayın Erdal BAHÇIVAN, Eximbank Genel Müdürü Sayın Adnan YILDIRIM, Kızılay Genel Başkanı Sayın Kerem KINIK ve Genel Başkan Yardımcıları, İhracatçı Birlik Başkanları ve iş dünyasının kanaat önderlerinin katılımları ile gerçekleşen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ödül törenine, tekstil sektör temsilcileri ve ihracatçılar yoğun ilgi gösterdi.
İTHİB İhracat liderleri ödül töreninde bir konuşma gerçekleştiren Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat ZEYBEKCİ, tekstil ve hazır giyim sektörüne yatırım teşvik kapsamına alınacakları müjdesini açıkladı. İTHİB Başkanı İsmail GÜLLE ise 2017 yılında 10 milyar dolar ihracat yaptıklarını hatırlatarak, salondaki sektör temsilcileri ile birlikte, 2018 yılında 12 milyar dolar ihracatı aşacakları sözünü verdi.
2017 yılında en çok ihracat yapan İTHİB üyelerinin ödüllendirildiği gecede ihracat performansı ile ilk sırayı AKSA Akrilik A.Ş. alırken, en fazla ülkeye ihracat yapan firma Kadifeteks, en çok katma değer üreten Roja Brode Sanayi ve ihracatını en fazla artıran S3 İplik Sanayi ise özel ödül aldılar.
Gecenin açış konuşmasını yapan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail GÜLLE, başarılı olanları ödüllendirmenin istikrar için de önemli olduğuna dikkat çekerek, “İhracatçı Birlikleri olarak yani siz ihracatçıların sesi olarak, şunu çok büyük bir açık yüreklilikle söylemeliyim ki; iş dünyasının, siyasetin ve bürokrasinin bu kadar başarılı olarak bir arada çalıştığı başka bir örnek yoktur. Bugün nasıl ki Afrin’de, Kuzey Irak’ta, Somali’de, Afganistan’da dünyanın dört bir yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için canı pahasına görev yapan kahraman Mehmetçiğe ve şanlı ordumuza ülkemizin bekasını borçluysak, büyümeyi, istihdamı, katma değeri ve nihayetinde refahı da ihracata, ihracatçılara borçluyuz. Ekonomi Bakanımıza ihracatçılarımıza sağladıkları Yeşil pasaport, KGF Teminatları, Eximbank Kredileri, Sadeleştirilmiş Devlet Yardımları, Türkiye Tanıtım Grubu çalışmaları ve ihracatçıya sağladığı diğer tüm destekler için bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Tekstil sektörünü bekleyen çok büyük fırsatlar var.
Dünya’nın en büyük 7., AB’nin en büyük 2. Tedarikçisi Türk tekstil sektörünü dünyanın dört bir yanında bekleyen çok büyük fırsatlar olduğuna dikkat çeken İsmail GÜLLE, “Sayın Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile katıldığımız seyahatlerimizde bunu çok net gördüm. Hemen yanı başımızda Afrika gibi Türkiye’ye çok büyük sevgi ve muhabbet besleyen dev bir pazar var. Biz de bu pazarları size açmak, ihracat artışı yakalamak için anlaşmalar yapıyor, girişimlerde bulunuyoruz. Ancak ihracatçının işi bitmez, ihracata destek verenlerin de işi bitmez. Hükümetimizle birlikte gece gündüz çalışarak geçmişte olduğu gibi her türlü engeli aştık. Birlikte aşmaya da devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2000’li yılların başında TİM’i ziyarete geldiğinde ‘Türkiye’yi yürüyerek, koşarak değil sıçraya sıçraya büyüteceğiz’ demişti. Evet, hedefleri büyük koymazsak attığımız adımlar küçük olur. Bizim küçük adımlarla devam etme lüksümüz yok. Sektörümüz 2017 yılında 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Buradan söz veriyoruz. 2018 yılında ihracatımızı 12 milyar dolara çıkaracağız” diye konuştu.
Tekstil ve hammaddeleri sektörü 1 Dakikada 74 bin dolar ihracat yaptı.
Tekstil sektörünün Türkiye’de bitmeyeceğine işaret eden İTHİB Başkanı GÜLLE sözlerini şöyle tamamladı.
“Bu sektör 2017 yılının her bir dakikasında 74 bin dolar ihracat yaptı. Türkiye dakika başına 1 milyon 150 bin dolar ihracat yapmayı başarmış bir ülke. 7/24 kesintisiz ihracat yapabilen bir ülke olabilir, sanayi 4.0’ı uluslararası pazarlarda ihracat 4.0 ile geliştirebilirsek, en nihayetinde hepimizin gönlünde yatan aslan olan “dış ticaret fazlası veren Türkiye’ye” ulaşacağız. Bugün Afrin’de, Kuzey Irak’ta, Somali’de, Afganistan’da dünyanın dört bir yanında Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için canı pahasına görev yapan kahraman Mehmetçiğe ve nihayetinde varlık sebebimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve milletine şükranlarımızı sunarız”
Tekstil ve hazır giyim sektörü de yatırım teşvik kapsamına alınacak.
Türkiye'nin kalkınması için ihracatın önemine dikkati çeken Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat ZEYBEKCİ, geçmişte ihracat seferberliği kapsamında ilk adımı atanın ise tekstil sektörü olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de tekstilin sonu asla ve asla gelmeyecek. Türkiye tekstilde farklı boyutlara geçerek devam edecek" dedi. Ekonomi Bakanımız Sayın ZEYBEKCİ, ticaret alışkanlıklarından ihracata kadar çok şeyin değiştiğini ifade ederek, hızlanarak gelen e-ticaret dalgasına dikkati çekti.
"Her yıl elektronik ticaret bir önceki yıla göre kendi içinde yüzde 15-16 oranında artıyor. Yaklaşık 5 sene sonra dünya ihracatının yaklaşık yüzde 40'ı e-ihracat haline dönüşecek." İfadesini kullanan Ekonomi Bakanımız Sayın ZEYBEKCİ, bu değişimi gösterebilen ihracatçılar içinde tekstilin ilk sıralarda geleceğini, önce değişimi başaranların başarılı olacağını söyledi.
2018 Yılında İhracat İki Haneli Büyüyecek
Türkiye'nin büyümesinin bu yıl da 2017 yılı gibi güçlü olacağına işaret eden Ekonomi Bakanımız Sayın ZEYBEKCİ, 2018 yılında ihracatın iki haneli büyüyeceğini vurguladı. Kendilerine başvurmuş ve sonuçlanmış 125 milyar liranın üzerinde yatırım teşvik belgesinin yatırımcılara verileceğini açıklayan ZEYBEKCİ, "2018 ve 2019'da 7-8 sektörde 20'nin üzerinde firma 125 milyar liralık yatırım yapacak. Bu yatırımın en çok cari açık verilen alanlarda yapılacak. Öte yandan sizlere bir müjde vereyim. Tekstil ve hazır giyim sektörü de yatırım teşvik kapsamına alınacak. ” açıklamalarında bulundu.