Teknik Tekstil Ur-Ge Projesi- Hugo Boss Fabrika Ziyareti
27 Ağustos 2019
Başkanımız Ahmet Öksüz, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Sultan Tepe , Fatma Uçurum ve Muammer Akçay Teknik Tekstil Ur-Ge Projemiz kapsamında Endüstri 4.0 teknolojisinin küme firmalarımıza olası katkılarını değerlendirmek üzere İzmir Hugo Boss fabrikasında , firmanın yazılımsal ve donanımsal çalışmalarını 23 Ağustosta incelemelerde bulundular
Hugo Boss fabrikasında , firma bölge müdürü Sn. Joachim HENSCH tarafından firma ortaklık ve finansal durum hakkında genel bilgiler, fabrikanın çalışma şekli ve işleyişi, firmada üretilen ürünler, firmada uygulanan Endüstri 4.0 teknolojisinin üretime ve verimliliğe katkıları hakkında genel bilgi verilmiştir.
Sn. Joachim HENSCH’den alınan bilgiye göre 1999 yılından itibaren İzmir’de faaliyet göstermekte olan Almanya merkezli Hugo Boss , Alman üretim kültürü ile yüksek teknolojinin kullanıldığı tesislerinde 4000 çalışanı ile üretim yapmaktadır . 2004 yılından itibaren 6 sigma , Toplam Üretken Bakım ( TPM ) ve Üretim Yönetim Sistemleri ( MES ) yöntemleri ile üretimde dijitalleşme sürecine başlamıştır . 2017 yılından itibaren ise Robotik Otomasyon yatırımları ile üretim tesislerindeki dijitalleşme sürecine hız kazandırmıştır.
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet ÖKSÜZ , İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Sultan TEPE , Sn. Muammer AKÇAY ve Sn. Fatma UÇURUM ile Hugo Boss İzmir Bölge Müdürü Sn. Joachim HENSCH ve firma yetkilileri arasında Teknik Tekstil Ur-Ge Projesi kapsamında Endüstri 4.0 teknolojisinin, katılımcı firmalara olası katkılarını hususunda karşılıklı fikir alışverişi yapılmıştır
Hugo Boss Üretim Müdürü Sn. Döndü ÜNAL tarafından , Endüstri 4.0 uygulaması ile firmalara küresel rekabette daha etkin rol alabilmeleri için, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonların dijital olarak yönetilmesi için Akıllı Üretim Yönetimi Sistemi geliştirilmesi ve kurulması; işletmeleri, akıllı fabrika ve dijital fabrika olarak da adlandırılan hale dönüştüren sistemler ile üretim planlama, üretim izleme, üretim performans takibi, anlık stok takibi yaparak daha esnek, daha hızlı ve daha iyi maliyet hesabı yaparak üretim yapma gibi hizmetleri sunmaktadır.
Bu uygulamalar sayesinde, fabrikalardaki üretim sahasından anlık ve eşzamanlı veri toplama, verileri işleyip merkezi bir veri tabanında saklama ve toplanan veriler ile verimlilik analizi gerçekleştirerek, üretimde verimi arttırma sağlanması amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda, Hugo Boss firmasında çeşitli yazılım ve donanım ürünleri incelenmiştir. Bahse konu ürünler ve hizmetlerin İTHİB Teknik Tekstil Ur-Ge projesi katılımcılarına sağlayabileceği olası katkılar görüşülmüştür.
İTKİB Genel Sekreterliği
Tekstil ve Hammaddeleri Şubesi