16. ULUSLARARASI İZMİR TEKSTİL VE HAZIRGİYİM SEMPOZYUMUNA KATILIM SAĞLADIK

16. ULUSLARARASI İZMİR TEKSTİL VE HAZIRGİYİM SEMPOZYUMUNA KATILIM SAĞLADIK

16. ULUSLARARASI İZMİR TEKSTİL VE HAZIRGİYİM SEMPOZYUMUNA KATILIM SAĞLADIK

Ege Üniversitesi tarafından bu yıl 16. kez düzenlenen Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazırgiyim Sempozyumu (IITAS) sektörden ve akademiden yetkin isimlerin katılımlarıyla 25-27 Ekim 2023 tarihleri arasında Çeşme Altın Yunus Hotel’de gerçekleştirildi.

25 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmalarında İTHİB Başkanı Ahmet ÖKSÜZ tekstil sektörünün güncel ekonomik görünümüne ilişkin bilgiler paylaşarak üniversite – sanayii işbirliğinin, tekstil sektörünün gelişimine sağladığı önemli role ilişkin değerlendirmelerini aktardı. Açılış konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Perrin AKÇAKOCA KUMBASAR moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşmacılar tekstil ve hazırgiyim sektörleri üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulundu. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz açılış konuşmalarında; tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin 80 milyar dolar üretim değerinin önemli bölümünün iç piyasada kaldığını bu anlamda kendi içinde birbirlerini besleyen sektörler olduklarını ifade etti. Tekstil sektörünün inşaat, otomotiv, kimya, tarım, sağlık ve makine gibi sektörlerle iç içe çalıştığını belirten ÖKSÜZ, birçok sektörün gelişmesinde tekstil sektörünün kilit rolüne dikkat çekti. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne tekstil sektöründeki gelişiminin altını çizerek vurguladı. Son olarak, Tercihim Tekstil Mühendisliği Burs Projesi hakkında güncel istatistikleri katılımcılarla paylaştı.

Açılış konuşmalarının ardından İTHİB Başkanı Ahmet ÖKSÜZ, GATHİB Başkanı A. Fikret KİLECİ, EHKİB Başkanı Burak SERTBAŞ, EGSD Başkanı Hayati ERTUĞRUL ve Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin KADOĞLU’nun katılımıyla panel gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen panelde İTHİB Başkanı Ahmet ÖKSÜZ; sektörün konvansiyonel tekstil yerine teknik tekstile yönelmesi gerektiğini, sanayisi zayıflamış olan Avrupa’nın teknik tekstile önem vermeye devam ettiğini belirtti. İlave gümrük vergileri hakkında menfaat çatışmasının ortaya çıkmış olabildiğini çünkü herkesin birbirinin alıcı ve satıcısı olduğunu vurgulayan ÖKSÜZ, tekstil ve hazır giyimin tek başlarına bir şey ifade etmediğini, bir araya gelindiği zaman bu kadar güçlü hale geldiğini ifade etti. 2012’de ilk kez uygulanan ek vergiler ile, yapılan projeksiyonlarla 40 milyarları bulması tahmin edilen sektör ithalatının, belli bir seviyede tutulabildiğini vurguladı. Küresel gelişmelere de değinen İTHİB Başkanı Ahmet ÖKSÜZ, ABD’nin en büyük tekstil yatırımcılarından biri olduğunu ve iplikte net ihracatçı pozisyona geldiğinin altını çizdi. Diğer ülkeler arasında fark gösterebilmek için markalaşmanın önemi üzerinde durdu. Üniversite – Sanayii iş birliği çerçevesinde yüksek lisansın da önemli olduğunu belirten ÖKSÜZ, öğrencilerin hem çalışıp hem de kazanabileceği bir sistemin inşa edilebileceğini söyledi.