BREZİLYA-ŞİLİ GENEL NİTELİKLİ TİCARET HEYETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ!

BREZİLYA-ŞİLİ GENEL NİTELİKLİ TİCARET HEYETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ!

Brezilya (Sao Paulo) & Şili (Santiago) Genel Nitelikli Ticaret Heyetimiz T.C. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğimiz (İTKİB) organizasyonunda 6-12 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanlığımızın coğrafi olarak uzak ülkelerle her sektör ve alanda karşılıklı ticari ilişkilerimizi köklü şekilde geliştirmeyi amaçlayan “Uzak Ülkeler Stratejisi” kapsamında düzenlenen Heyetimize Tekstil ve Hammaddeleri, Kimyevi Maddeler ve Ürünleri, Gıda, Hububat ve Bakliyat, Kuru ve Yaş Meyve, Kimyevi Maddeler, Demir ve Demir Dışı Metaller, Elektrik-Elektronik, Madencilik ve Ürünleri, Halı, Ayakkabı ve Mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren 25 firmadan 42 Türk ihracatçı firma temsilcimiz katılım gösterdi.

Katılımcı firmalarımız Heyetimizin Brezilya tarafında 46 alıcı firmayla 169 iş görüşmesi gerçekleştirirken Heyetimizin Şili tarafında ise 60 Şili’li firma ile 180’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Sao Paolo Başkonsolosumuz Sayın Gürsel EVREN ve ACSP Dış İlişkiler Müdürü Ricardo Cury’nin de katıldığı Brezilya Heyeti açılış konuşmalarında söz alan Heyet Başkanı Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özkan KAMİLOĞLU; Brezilya ve Türkiye’nin ciddi bir ticari potansiyeli olduğuna inandığını belirterek ülkeler arasındaki mesafeden kaynaklı pazar tanıma eksikliklerinin aşılması için için bu tarz organizasyonların çok kritik önemde olduğuna değindi.

T.C. Santiago Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Geçici Maslahatgüzar Sayın Ayhan ENGİNAR’ın katıldığı Şili Heyeti açılış konuşmalarında ise İTKİB Genel Sekreteri Mustafa BEKTAŞ; “İki ülke arasındaki dış ticaret ilişkisi incelendiğinde Türkiye ve Şili’nin birbirleriyle yarışan değil birbirini tamamlayan ülkeler olduğu görülmektedir. İhracat rakamları, iki ülke arasındaki sıkı ticari bağı kanıtlasa da potansiyelinin altında seyretmektedir. Bizler bir araya gelerek ve iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için daha çok çaba sarfederek bu potansiyeli gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.” açıklamalarında bulundu.