DEİK / TÜRKİYE  - KÜBA İŞ KONSEYİ YUVARLAK MASA TOPLANTISI

DEİK / TÜRKİYE - KÜBA İŞ KONSEYİ YUVARLAK MASA TOPLANTISI

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ÖKSÜZ ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın, Küba Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Manuel Marrero Cruz ve beraberindeki heyetin teşrifleriyle DEİK/Türkiye-Küba İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı. 5 Haziran 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen toplantıda başta tekstil sektörümüz olmak üzere yatırım olanakları ve ikili iş birlikleri değerlendirildi.

Başkanımız Sayın Ahmet ÖKSÜZ gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında, Türkiye ve Küba’nın dış ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi için İTHİB’in yoğun olarak çalışmalar gerçekleştirdiğini, bu kapsamda İTHİB resmî heyetinin yakın zaman önce Küba’ya bir ziyaret gerçekleştirerek başta Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel olmak üzere ilgili tüm Bakanlıklarla bir dizi toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti. Ahmet ÖKSÜZ gerçekleştirilen toplantıda, Texhibition İstanbul İplik, Kumaş ve Tekstil Aksesuarları fuarımız hakkında bilgi vererek, 13 – 15 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarda tüm Kübalı misafirleri ağırlamaktan duyacağı memnuniyeti dile getirdi. İTHİB Başkanı ÖKSÜZ, Küba’da gerçekleştirdikleri tekstil – hazırgiyim tesis ziyaretleri hakkında bilgi vererek; Küba’nın ihtiyaç duyabileceği ürünleri Türk tekstil sektörünün Küba’ya tedarik etmekten mutlu olacaklarını belirtti.

Küba’nın Dış Ticareti Hakkında:

Küba’nın 2021 yılında dünya ile dış ticaretine bakıldığında ihracatının 1,8 Milyar $, ithalatının 4,4 Milyar $ olduğu gözlemlenmektedir. Türkiye’nin Küba’ya 2022 yılı ihracatı 34 Milyon dolar değerinde gerçekleşmiş olup; Türkiye’nin Küba’ya en fazla ihracat gerçekleştirdiği sektör; Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörüdür. Türkiye’nin Küba’ya tekstil ve hazırgiyim ihracatı ise 2022 yılında 1,2 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.