GEÇMİŞTE GÜNÜMÜZE TEKSTİL MAKİNELERİ SERGİSİ İTÜ GÜMÜŞSUYU YERLEŞKESİNDE AÇILDI

GEÇMİŞTE GÜNÜMÜZE TEKSTİL MAKİNELERİ SERGİSİ İTÜ GÜMÜŞSUYU YERLEŞKESİNDE AÇILDI

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi-Tekstil Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan "Geçmişten Günümüze Tekstil Makineleri Sergisi", İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesinde 9 Aralık 2022 tarihinde açıldı. Sergide açılış konuşmalarını, İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın, İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Mustafa Paşahan ve İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Ömer Berk Berkalp gerçekleştirdi.

Tekstil ve hazır giyim sektörlerimizin bugünlere ulaşmasına büyük katkılar sağlayan geçmiş dönem makinelerin ziyaretçiler ile buluştuğu sergide, üniversite-sanayi iş birliklerinin önemine vurgu yapıldı. Açılış konuşmalarını gerçekleştiren İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın, tekstil sektörünün 2022 yılında imza attığı başarıları dile getirerek, serginin sektör için önemine vurgu yapmıştır.

Bulunduğu dönemde hem eğitim amaçlı hem de sanayinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kullanılan, zamanının en iyi teknolojisine sahip test cihazlarının sunulduğu sergide; iplik ve kumaş mukavemet test cihazları, pH metre, kıl higrometre, polimetre, mikroskoplar, farklı çalışma prensiplerine sahip teraziler gibi özellikle 1950 -1960’lı yıllarda imal edilmiş çok çeşitli cihazlar da sergilendi.

Ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Geçmişten Günümüze Tekstil Makineleri Sergisinde sergilenen en eski cihaz ise 1923 yılında Almanya’da E. Leitz Wetzlar tarafından imal edilen Jung-Thoma Kayar Mikrotomu olmuştur. Bu cihaz sayesinde alınan doku örneklerinin son derece ince bir şekilde kesilerek incelenmesine imkân tanınmaktadır.