İHRACATI GELİŞTİRME ANONİM ŞİRKETİ İLE İTKİB’DE TOPLANTI YAPILDI

İhracatçıların finansmana erişiminde teminat sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan bir fon olarak, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda 2021 yılında kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE A.Ş.) hakkındaki bilgilendirme toplantısı 26 Eylül 2022 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşti. İTHİB Başkanı & İTKİB Koordinatör Başkanı Ahmet Öksüz, İDMİB Başkanı Güven Karaca, İHKİB Başkan Yardımcısı Jale Tunçel ve İhracatçı Birliklerinin Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımları ile gerçekleşen toplantıda, İGE A.Ş.’nin Genel Müdürü Kasım Akdeniz tarafından ihracatçılara sunulan finansal desteklere ilişkin olarak bir sunum gerçekleştirildi.

Kasım Akdeniz gerçekleştirdiği sunumda, İGE ile ihracatın ekonomik büyüme üzerindeki pozitif etkisinin artırılması ve sürdürülebilir kılınması için tabana yayılmasının hedeflediklerini ifade ederek; toplam krediler içinde “ihracat kredilerinin” payını, ihracat kredilerinde ise “ihracatçı KOBİ’lerin” payını artırmak mottosuyla yola çıktıklarına değindi. Akdeniz, “İGE ile teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yararlanamayan ihracatçılara kefalet yolu ile krediye erişimlerini kolaylaştırmayı ve bu şekilde ihracatçıların kredi almada yaşadıkları teminat sorununu çözmeyi amaçlıyoruz. 2021 yılı Mart ayında kefalet üretimine başladık ve henüz 6 ay içerisinde 7 Milyar TL’ye yakın kredi sağladık. Oluşturduğumuz analitik modele, ihracatçı firmalarımıza ait kredi geri ödemeleri, limit doluluk seviyesi ve çek ödemeleri başta olmak üzere bazı kritik faktörleri entegre ettik. Bu sayede başvuru süreçlerindeki bürokrasi ve maliyeti azaltarak, kredi kararlarında standardizasyon sağladık.” İfadelerini kullandı. Halihazırda %95’e varan oranlarda kredi başvurularının kabul edilmiş olduğunu söyleyen Akdeniz, yakın süreçte Bankalar İhracat Destek Paketi ve Hazine İhracat Destek Paketi’nin de sisteme dahil edilmesiyle ihracatçının erişebileceği kredi miktarının toplamda 50 Milyar TL’ye yükseleceğini belirtti.