İTHİB VE İHKİB’den Belarus Pazarına Yakın Takip

İTHİB VE İHKİB’den Belarus Pazarına Yakın Takip

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İTHİB) İsmail Gülle Başkanlığında, İTHİB ve İHKİB Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir heyet Belarus’un başkenti Minsk bölgesine yönelik olarak 28 Eylül - 1 Ekim 2015 tarihleri arasında ticaret ziyareti gerçekleştirdi ve çeşitli temaslarda bulundu.

İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, işbirliği olanaklarını değerlendirmek üzere gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Belarus’un önde gelen ticari işletmeleri ve kamu kurumları, sanayi kuruluşları ziyaret edilerek karşılıklı fikir alışverişi yapıldı. Beltekslegprom toptan ticaret fuarı, Ulusal Özelleştirme Ajansı, Mal Borsası gibi başlıca kurum ve kuruluşlara ziyaretler gerçekleştirildi.

Belarus’un petrol ve tekstil alanında faaliyet gösteren konsorsiyumu Belneftekhim yöneticileri, tekstil sanayii için hammadde üretimi yapan işletmelerin yöneticileri ve Belarus Devleti Bakan Yardımcısı ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasında tekstil ve konfeksiyon sektörlerindeki işbirliği imkanları değerlendirildi.  

Minsk Türkiye Ticaret Müşaviri Fatih Turhan’ın da eşlik ettiği Türk Tekstil ve Konfeksiyon Delegasyonu, Uluslararası toptan ticarî ‘BelTEKSlegprom Sonbahar 2015’ fuarının resmi açılış törenine katılarak fuar alanında ziyaretlerde bulundu. BelExpo fuar alanında anılan fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren İTHİB Başkanı İsmail Gülle, Türkiye tekstil sektörünün geldiği yeri aktararak, Belarus ve Türkiye arasında tekstil ticareti konusunda ortaya çıkan fırsatları aktardı. Fuar alanında Belarus pazarı hakkında firmaların değerlendirmeleri alınarak, pazar araştırması gerçekleştirildi. Fuar alanında iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla, TC Minsk Büyükelçisi K. Nilvana Darama’nın da teşrifleriyle İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ile Belarus Hafif Sanayi Bakanı ve Bellegprom Konsorsiyumu Başkanı Nikolay Efimchik tarafından bir iyi niyet beyanı imzalandı.

Bu ziyaretler kapsamında Belarus ile Rusya Federasyonu arasında var olan Gümrük Birliği ve sağladığı avantajlar da detaylıca görüşüldü.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle’nin daveti ile Minsk’te müzakerelerde bulunulan Bellegprom (Ministry of Light Industry) and Belneftekhim (Ministry of Petrochemistry) yetkilileri beraberindeki bazı Belarus tekstil ve hammaddeleri ile hazır giyim firmalarının eşliğinde, PV İstanbul Fuarı’na ve 10. Kumaş Tasarım Yarışmasına katılmak üzere ülkemize davet edildi. Böylelikle Türk tekstil sektörünü yerinde inceleme ve B2B görüşmeler yapma imkanının sunulması sağlanacak olup, iki ülke arasındaki ticari ilişkin güçlendirilmesi hedeflenmekte.

İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi, Ali Sami Aydın Belarus’a yaptıkları ziyaretin çok önemli olduğuna değinerek, Belarus’un Azerbaycan ve Rusya gibi ülkelerin ortak pazarlarını içeren bir yapıda olduğuna dikkat çekti. Ülkenin hem altyapı hem de yatırım olarak oldukça uygun olduğuna değinen Aydın, “Son yaşanan siyasi gelişmelerden dolayı Belarus parasında yaşanan aşırı değer kaybı ve alım gücünün düşmesi şu anda ideal bir pazar olmaktan uzaklaştırmış gösteriyor bu pazarı. Kesinlikle yakından takip edilmesi ve üzerinde durulması gereken bir ülke konumunda Belarus. Biz ev tekstil firması olarak 2000 yılından itibaren bu ülke ile çalışıyoruz. Bu ülke ile çalışıyor olmaktan oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim. Bu son yaşanan krizden sonra oradaki satın alma gücünden dolayı biraz bekleme durumundayız. Yaşanan sıkıntılar geride kaldığında bu pazara yönelik ticaret tekrar yoluna girecek. Rusya ve çevre ülkelerde Belarus’ta üretilen ürünlerin kalitesine yönelik bir hayranlık duyuluyor. Kaliteli ürün üreten bir ülkenin doğal olarak kaliteli hammaddeye ihtiyacı var. Bu ihtiyacı coğrafi olarak en hızlı temin edebilecekleri yerlerin başında Türkiye bulunuyor. Türkiye bundan dolayı bu pazara ilişkin olarak yüksek potansiyel barından bir konumda bulunuyor. Bizim için de mal satabileceğimiz bir ülke olmasının yanında Belarus mal alabileceğimiz bir konuma da sahip. Belarus’ta zincir olarak faaliyet gösteren perakende firmaları için çok yüksek iş potansiyeli bulunuyor. Bireysel olarak o pazara gidip mal satmaya çalışan firmalar için şimdilik işler zor olabilir ancak gelecekte kesinlikle bu pazarda çok olumlu dönüşlerin yaşanacağını söyleyebiliriz” dedi.

Belarus 2014 yılı verilerine gore 655,3 milyon dolarlık tekstil ve hammadeleri ithalatının yüzde 11’lik kısmını Türkiye’den karşılamakta olup, Türkiye Belarus’un tekstil ve hammadeleri ithalatı yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer almakta. Belarus’un 2014 yılında tekstil ve hammaddeleri ithalatı yüzde 4 azalmış durumda. 

Belarus’taki tekstil ve konfeksiyon sektörü genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Firmaların çoğunluğu, bir devlet kuruluşu olan Bellegprom çatısı altında örgütlenmiş durumda. Bellegprom, Belarus tekstil, örme, dokuma, ayakkabı ve deri işleme sektörlerinden firmaları bünyesinde bulundurduğundan, aynı zamanda en geniş sektör temsil gücüne sahip kuruluş olma özelliğine de sahip bulunuyor. Belarus’ta tüketim alışkanlıkları her geçen gün gelişmekte. Ülkenin milli gelir büyümesi, özellikle son yıllarda çok yüksek oranlarda gerçekleşmiştir. Son dönemde artan inşaatlar, birbiri ardınca açılan süpermarketler, kredi kartı kullanımının yaygınlaşması, toplumdaki dönüşüme işaret etmekte. Ülke insanlarının kültürel olarak iyi giyinmeyi ve eğlenmeyi seven insanlar olması bu alanlarda Türkiye için fırsatlar olabileceğini düşündürüyor. Özellikle tekstil ve giyim sektöründe ihracat imkanları bulunmaktadır. Belarus, gerek coğrafi konumu, gerekse sahip olduğu kaliteli işgücü gibi diğer avantajları ile büyük bir potansiyele sahip, bir nevi AB ile basta Rusya Federasyonu olmak üzere eski Sovyet Cumhuriyetleri arasında bir köprü haline gelmiş durumda.