REKABET KURUMU STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

REKABET KURUMU STRATEJİK PLAN ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Rekabet Kurumu Başkanlığı tarafından 8 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da 2024-2028 Stratejik Planı’na yönelik olarak bir çalıştay düzenlendi. İTHİB’i temsilen Yönetim Kurulu üyesi Murat Şahinler katıldı.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol KÜLE’nin açılış konuşması gerçekleştirdiği çalıştayda, Rekabet Kurumu’nun 2024-2028 Stratejik Planının hazırlanması sürecinde, dış paydaşlara yönelik olarak ilgili sektörlerdeki teşebbüs, kurum ve kuruluş temsilcileri ile hukukçular ve akademisyenler de katıldı.

Söz konusu çalıştayda, kurumsal ilişkiler ve piyasadaki rekabet ihlalleri, uluslararası rekabet otoriteleri ve rekabet uygulamaları ile gelecek dönemde Rekabet Kurumunu etkileyebilecek gelişmeler gibi konularda görüşler paylaşıldı.

Rekabet Kurumunun yazılı/görsel medyadaki ve internet ortamındaki görünürlüğü, Rekabet Kurumunun mevcut kurumsal kapasitesi ve insan kaynağı, Rekabet Kurumunun hazırladığı sektörel raporların etkinliği ve faydasının artması adına atılabilecek adımlar ve iyileştirilmesi gereken başlıklara ilişkin fikirlerin paylaşıldığı çalıştay Ankara’da tam gün sürdü.

Gerçekleştirilen çalıştayda İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Şahinler, tekstil sektörü ve sektörün rekabetçiliği bozan gelişmelere ilişkin bilgi vererek kurumlar arası iş birlikteliklerinin geliştirilmesine yönelik beklentileri ve önerilerini dile getirdi.

Rekabet Kurumu Hakkında:

Anayasa’nın 167. maddesi Devlete; “para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri alma”, “piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi önleme” görev ve sorumluluğunu yüklemiştir. Bu görev doğrultusunda piyasaların denetimi için hukuki altyapıyı oluşturmak üzere, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (Rekabet Kanunu) 13 Aralık 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Rekabet Kanunu’nu uygulamak ile görevli Rekabet Kurumu ise 5 Kasım 1997 tarihinde faaliyete geçmiştir. Kurum’un merkezi Ankara’dadır.

Rekabet Kanunu Neyi Düzenler?

Rekabet Kanunu üç temel alanda yasaklama getirmiştir.

  • Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar
  • Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması
  • Hâkim Durum Yaratan veya Hâkim Durumu Güçlendiren Birleşme veya Devralmalar

 

Rekabet Kurumu Ne Yapar?

Rekabet Kurumu;

  • Rekabet ihlalleri ile ilgili, gelen şikâyet ve ihbarları gizlilikle değerlendirir. Şikâyet ve ihbarlar hakkında gerekli incelemeleri yürütür.
  • İhlale ilişkin ciddi bulguların varlığı halinde, ilgili şirketler hakkında soruşturma açar.
  • Soruşturma sonunda bir rekabet ihlalinin tespit edilmesi halinde, şirketlere idari para cezası verir.

Şirket birleşme ve devralmaları ile ilgili;

  • Ciroları belirli eşikler üzerinde olan şirketlerin birleşme ve devralma işlemlerini inceler.
  • İnceleme sonucunda ilgili işleme izin verir ya da rekabet koşullarını önemli ölçüde daraltan işlemleri yasaklar. Bazı durumlarda, ilgili işleme belirli koşullar altında izin verebilir.
  • Özelleştirmeleri rekabet açısından değerlendirir ve denetler. Piyasalarda rekabetin tesisi ve korunması için gereken tedbirleri önerir.