TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN İHRACAT ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN İHRACAT ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN İHRACAT ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

ÜRETMEYE VE İHRAÇ ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), 2022 yılında gerçekleştirilen 13 milyar dolarlık ihracata katkı sağlayan başarılı tekstil ihracatçılarını ödüllendirdi. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, “Ödül alan firmalarımızı canı gönülden tebrik ediyor, teşekkür ediyorum. 13 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek ihracatına imza atan ihracatçılar olarak daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam için çalışmaya devam edeceğiz. Tekstil sektörü olarak önceliğimiz uluslararası rekabette pazar payımızı kaybetmemek ve küresel ligdeki payımızı artırmak.” dedi.

2022 yılını, 13 milyar dolarlık ihracat ile rekor seviyede tamamlayan tekstil sektörünün başarılı ihracatçıları, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ödüllendirildi. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine, İstanbul Valisi Davut Gül, Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve çok sayıda davetli katıldı.

İHRACATÇILAR TÜRKİYE’NİN GÜCÜ

Türkiye’nin en önemli güçlerinden birinin ihracatçılar olduğunu ifade eden İstanbul Valisi Davut Gül, “Türkiye'ye bir dolarlık döviz getiren, bir dolarlık ihracat yapan herkese teşekkür ediyorum. Dünyanın dört köşesinde hepimizin gördüğünde gururlandığı Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağını dalgalandırıyorlar. Burada şüphesiz birlik başkanlarımızın, yönetimlerinin çok büyük katkısı var. İşçilerimizin, işverenlerimizin çok büyük katkısı var. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Siz ne kadar güçlüyseniz ülkemiz o kadar güçlü.” dedi.

‘DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ’

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün yatırımı, istihdamı üretimi ve ihracatı odağına alan ekonomi politikaları açısından kilit bir sektör olduğunu dile getiren Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, “Sektörün, küresel piyasalardaki rekabetçi pozisyonunu koruması ve geliştirmesinin çok önemli olduğuna inanıyor, bunu başarmak için gerekli tüm desteği sektörümüze sağlama noktasındaki kararlarımızı ise bir kez daha vurgulamak istiyorum. Uluslararası arenada söz sahibi olmanın yolu yüksek katma değerli, yenilikçi ve insanların yaşamlarına ayrıcalık katan markalar yaratmaktan geçiyor. Bunun için firmalarımızın tüketim kalıplarını ve tüketici eğilimlerini okuyabilen yüksek ve hızlı üretim kapasitesiyle kaliteli üretim anlayışını harmanlayarak müşteriye sunabilme yetkinliklerine sahip olmaları büyük önem arz ediyor.” diye konuştu.

 

KALKINMADA TEKSTİL SEKTÖRÜ ÖNCÜ ROL ÜSTLENDİ

Ödül töreninde konuşma gerçekleştiren Mustafa Gültepe de, “100 yıl önce kurulan Cumhuriyetimizin kalkınmasında tekstil sektörümüz öncü rolü üstlendi. Anadolu’nun sanayileşme sürecinde ilklere imza atan tekstili hazır giyimden, hazır giyimi ise tekstilden bağımsız düşünemeyiz. Bu iki sektörün ülkemizin kalkınmasında ve dışa açılma sürecinde ayrı bir yeri var. Bugün de üretim, istihdam ve ihracatımızla ülke ekonomimiz için önemimizi koruyoruz. Haziran verilerine göre iki sektörün 1 milyon 100 bin istihdamı bulunuyor. 2022’de toplam ihracatları ise 31,5 milyar doları aştı.” ifadelerini kullandı. 

TÜRK ÜRÜNLERİ DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINDA

Dünyanın en büyük beşinci tekstil ihracatçısı, AB’nin de en büyük ikinci tedarikçisi konumunda olan tekstil sektörünün, dünyada saygın bir yere sahip olduğunu ifade eden İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Ülke ihracatına katkı sunan ve ödül kazanan tüm firmaları tebrik ediyorum. Ülkemizin ekonomisinin yapı taşı olan ihracatımızı artırmak için var gücüyle çalışan tüm ihracatçılarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ülkemiz, 6 Şubat tarihinde yer kürede yaşanan en büyük afetlerden biri olan deprem felaketi ile karşı karşıya kaldı. Bu felaketten en olumsuz etkiyi ise tekstil sektörümüz aldı. Sektörümüzün yeniden ayağı kalkması için korunma önlemlerine duyduğu ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Türkiye’nin tekstil kentlerinden başta Kahramanmaraş olmak üzere, Gaziantep ve Adana gibi güzide şehirlerimizdeki fabrikaları yeniden üretime kazandırmaya çalışırken bir yandan da küresel talep daralmasının sonucu olarak rekabetçiliğimizi korumaya çalışıyoruz. Her zaman olduğu gibi bu zor dönemleri de bakanlığımızla yoğun iş birliği içerisinde atlatacağız. Dünyanın içinden geçtiği böyle bir dönemde; küresel talep daralmasının olduğu, ekonomik şartların ağırlaştığı, rekabetin yoğunlaştığı bu şartlar altında dahi dünyanın dört bir tarafına Türk ürünlerini, Türk tasarımlarını götüren ihracatçılarımızla birlikte dünyanın en büyük üçüncü tekstil ihracatçısı olma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.

TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜ TÜRKİYE YÜZYILI’NDA TARİH YAZACAK

Türk tekstil sektörünün modern üretim altyapısı ve entegre üretim gücüyle dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Ahmet Öksüz, “Tekstil sektörümüzün hikayesinin başladığı yer olan bu toprakları ve Anadolu'nun geleneksel dokumalarını, modern tasarımlar ile dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde yürütülen ‘Türkiye Dokuma Atlası’ projemiz ile 100 yıllar önce bu coğrafyada yoğrulan sektörümüzün hikayesini, ihracatçılarımız sayesinde dünyaya yaymayı hedefliyoruz. Bugün bu proje sayesinde dünyanın en büyük markalarından biri geleneksel kumaşlarımıza özel koleksiyonlar çıkarıyor. Geçmiş yüzyıla, Türk tekstili nasıl damga vurduysa, Türkiye Yüzyılı’nda da tarih yazacak.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM AĞININ MERKEZİNDEYİZ

Tekstil sektörünün üretim ağının merkezinde konumlandığına dikkat çeken Ahmet Öksüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tekstil sektörümüz entegre üretim yapısıyla birçok sektörle faaliyetlerini iç içe gerçekleştiriyor. Tekstil sektörü olarak, kimya sektöründen inşaata, otomotivden tarım sektörüne kadar birçok sektörün ihtiyaç duyduğu ham madde ve ara mamul maddeleri üretiyoruz. Bu kapsamda tekstil sektörümüzün de bu dönemdeki sanayi politikaları ile önceliklendirilmesi tüm tedarik zincirini koruyucu bir adım olacaktır. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan tekstil sektörü, geçmişteki deneyimlerinde de olduğu gibi üretmeye ve katma değerli ihracata devam edecek.”

TOPLAM 653 ÖDÜL

‘İTHİB İhracata Değer Katanlar’ ödül töreninde; 5 yıldız, 28 platin, 28 altın, 9 dış ticaret sermaye şirketi, 100 gümüş, 300 bronz, 186 başarı ödülü sahiplerini buldu.

*Ödüllerle ilgili detaylı bilgilere ekteki dosyadan ulaşabilirsiniz.