Türkiye'nin Dokuma Atlası Sergisi

Türkiye'nin Dokuma Atlası Sergisi

Türkiye'nin Dokuma Atlası Sergisi

 

Olgunlaşma Enstitülerinin yenilenme çalışmalarının bir ürünü olarak hazırlanan "Türkiye Dokuma Atlası Projesi", Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülüyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin destekleri, Marmara Üniversitesi'nin katkılarıyla yürütülen projeye, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı da katkı veriyor.

Proje için laboratuvarlarda yapılan çalışmaların yanı sıra dokumaları oluşturan ipliklerin hammaddesinden, dokumayı oluşturan örgüye, renklendirilmesinde kullanılan boyarmaddenin tayinine kadar geniş çerçevede analiz edilerek dokumalarımızın yeniden doğal boyarmaddeler ile renklendirilmesi konusunda çalışmalar gerçekleştirildi. Sayısız dokuma ve nakış tekniğini bir araya getiren, aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası düzlemde tanıtımı için de önemli bir sorumluluk üstlenen Proje ile, yeşil büyümeye ve yeşil geleceğe odaklanmış bir sürdürülebilir kalkınma modeliyle Türkiye'nin ihracatla yükselmesi ve çevreye değer veren herkesin bir numaralı tercihi haline gelmesi hedefleniyor. Proje aynı zamanda doğal hammadde ve doğal boyamaya yönelik farkındalık ve ilginin artmaya başladığı ve dünyanın doğala dönüş trendi içerisinde olduğu bu dönemde değeri bir kez daha anlaşılan yöresel dokumaların yaşatılmasında ve gelecek nesillere en doğru şekliyle aktarılmasında bir köprü işlevi görüyor.

Sergi Türk Tekstilinin Kültürel Mirasını Yansıtıyor

Dünyanın en büyük 5. ihracatçısı olan Türk Tekstil Sektörünün tarihi mirasını yansıtan sergi, proje kapsamında tespit edilen coğrafyamıza özgü 500'e yakın dokuma ve bugün sergi alanımızda bulunan 150'yi aşkın kumaş çeşidi Anadolu topraklarının tekstil sektörümüzün de anavatanı olduğunu gözler önüne seriyor. Geçmiş ile gelecek arasında kurulan bu köprüde rol oynayan ve bu tarihi mirasın küresel ölçekte bilinirliğini artıracak Proje sektör için bir ilk olma niteliği taşıyor.  

Projenin ilk etkinliği olarak gerçekleştirilen serginin danışmanlığını Prof. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Aydın Uğurlu ve Prof. Dr. Mehmet Akalın, koordinatörlüğünü Ayşe Dizman ve küratörlüğünü de Güneş Güner yapıyor. Sergide, bölgesel rotalar izlenerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden bir araya getirilen 150'yi aşkın çeşit dokuma türü yer alıyor. Ayrıca koleksiyoner Yusuf İyilik'in koleksiyonundaki Osmanlı kumaşlarından parçalar da bulunuyor. 22 Eylül 2021 tarihine kadar açık olacak sergi 3 ay boyunca haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.

Sergiye ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayın: http://turkiyedokumaatlasi.com/

İlgili Dosyalar